kokofresha - снимкаКазвам се Петер Николай Мотичка и стоя зад KokoFresha Photography. По настоящем живея в гр. Хисаря.

Началото

За фотографията ме запали едно посещение във фотолаборатория през ученическите ми години. Имаше някаква магия в появяването на изображението върху фотохартията във ваничката с проявителя. Преминах през училищните кръжоци по фотография от където остана желанието ми понякога да снимам репортажи (основната дейност на тези кръжоци беше да отразяват училищните събития на стенвестници). От тогава остана и стремежа ми към цветната фотография – цветните филми се намираха трудно, за качествено проявяване не можеше и да се говори. След това се появи и увлечението ми към компютрите, без да предполагам, че съдбата е решила да събере тези две мои увлечения в цифровата фотография, години по-късно.

В наши дни

Обичам да снимам красотата във всичките и форми и превъплъщения. Няма значение дали е приказен залез, емоционален момент или първата брачна целувка. Няма значение дали снимам за моя изложба или по поръчка на клиент. Запечатването на миговете, които си струват ми доставя удоволствие… и не щадя усилия за да ги уловя.

Изложби и фотосалони

Имам реализирани две самостоятелни фотографски изложби и значителен брой участия в колективни изложби и фотосалони. Самостоятелният ми дебют беше през 2012 година с изложбата „Моите BG пейзажи“. Година по-късно представих пред публика и „Споделени мигове“. Още след първата си изложба разбрах, че разликата между самостоятелните изложби и колективните участия е огромна. Въпреки това, продължавам да взимам участие и в колективни изложби, макар и по-рядко.

Най-често в  колективни изложби участвам с колегите от ФОТОГРАФСКА ЗАДРУГА – ПЛОВДИВ. От тях най-престижни  са изложбите, реализирани с партньорството на „Старинен Пловдив“. През 2013 година, с колегите  взехме участие в 9-то издание на „нощта на музеите и галериите“ с изложбата „Моят Пловдив“, която беше подредена в къщата на Верен Стамболян. В самата нощ имахме участие и с творческа фотографска работилница. На същото място за празниците на стария град на Пловдив открихме още една изложба – „Заедно в Пловдив“. В последствие селекция от тези наши изложби беше показана в Балабановата къща. Традиционно участвам  и в годишните изложби на ФОТОГРАФСКА ЗАДРУГА – ПЛОВДИВ.

Една нестандартна изложба, която реализираме с група приятели е „Голямото зимно снимане“. От миналата година тя е част от едноименния фотографски пленер, на който съм един от организаторите и който провеждаме в района на с. Тюленово. Отличителната черта на тази изложба е, че за изложбена зала използваме една от пещерите около Тюленово.

Мои фотографии са намирали място в селекциите на фотосалоните „Пловдив“ и „Фотоваканция“. Попадал съм и в селекциите на конкурсите „Туризъм и пътувания“ на сайта 4coolpics.com. В конкурса „Язовирите на България“ моята работа също беше сред финалистите.

Фотографски организации в които членувам

Членувам във фотографска задруга „Пловдив“. Заедно с група съмишленици съм един от учредителите на организацията и по настоящем съм член на управителния и съвет.

KokoFresha Photography – моят професионален път във фотографията

Професионалният ми път във фотографията започна през 2012 година. Стремежът ми през изминалите години е постоянното ми развитие като фотограф, взимайки най-доброто от актуалните тенденции и технологии във фотографията. Предлагам широк спектър фотографски услуги, в който се открояват сватбената фотография,  заснемането на абитуриентски балове и кръщенета. В периодите на по-слабо натоварване заснемам и  лични фотосесии,  рождени дни, репортажи и интериори.

KokoFresha Photography – използвана техника

Вярвам, че всяка верига е здрава толкова, колкото е здраво най-слабото и звено. Без значение дали това звено е фотографа или техниката. Вярвам, че добрия професионален фотограф заслужава и работи  с добра техника. Не споделям популистката теория, че е важен единствено фотографа, а техниката е без значение. Затова не правя компромис с използваната фотографска техника – от фотоапаратите до последната карта памет.

В работата използвам 2 пълноформатни (full frame) DSLR фотоапарата с марката Nikon. От обективите гласувам доверие на едни от най-добрите професионални обективи на марката, както и на впечатляващите обективи от Art серията на SIGMA. През последните години използвам  все повече и по-мощно допълнително осветление, което позволява по-голяма творческа свобода при различни сценарии.


Един въпрос който понякога ми задават: Защо KokoFresha?

Преди години, когато фотографските сайтове бяха особено актуални, регистрацията в тях ставаше с псевдоним. Така наречения nik (или никнейм). Когато аз се регистрирах за пръв път, използвах един от прякорите, които моите приятели в реалния живот ми бяха измислили. Повода за него беше фреша от портокал, който обичам. Когато в последствие се запознавахме на живо с другите фотографи от сайтовете много често се представяхме с тези никнейми. Така остана KokoFresha… и KokoFresha Photography 🙂