Често задавани въпроси - снимка

В работата си на фотограф срещам два вида често задавани въпроси. Първият вид често задавани въпроси са тези, които повечето клиенти задават преди да  ангажират  фотограф. Това обикновено са въпросите, касаещи самото заснемане. Втората група често задавани въпроси са тези, които клиентите задават между снимането и предаването на готовия продукт. Тези въпроси обикновено касаят неща, като предоставянето на оригиналните файлове, избора на снимки, време на съхранение на архива и други. Съвета, който горещо давам на всички клиенти е да изяснят максимално всички тези въпроси преди да ангажират фотограф. Давам този съвет както на клиентите, които избират мен за свой фотограф, така и на тези, които избират моите колеги. Особено важно е да се опитате да намерите отговорите на втората група често задавани въпроси, защото от там биха могли да дойдат неприятни за Вас изненади.

Тази страница периодично ще се допълва с актуални въпроси. Ако имате въпрос, който смятате, че би могъл да бъде полезен и на други посетители на сайта, можете да използвате формуляра за коментар най-отдолу.

 

Често задавани  въпроси и моите отговори на тях

„В кои градове снимате сватби?“ („нашата сватба ще бъде в…… можете ли да я заснемете?“, „Проблем ли е, че живеете в гр. Хисаря, а нашата сватба ще бъде в……..?“)

Заснемам сватби в цялата страна. За района на гр. Хисаря, гр. Пловдив и гр. Карлово няма допълнително заплащане. За разстояния по-големи от 50 км. от гр. Хисаря ще заплатите стойността на горивото (приблизително 0.16 лв. на изминат километър). За сватби, отдалечени на повече от 100 км. от Хисаря най-вероятно ще трябва да заплатите и нощувка. Това ще бъде уговорено на срещата с Вас, отчитайки точното място на сватбата.

„В кои градове снимате абитуриентски балове?“, „В кои градове снимате кръщенета?“

Заснемам абитуриентски балове и кръщенета в цялата страна. За района на гр. Хисаря няма транспортни разходи, за гр. Пловдив и гр. Карлово транспортните разходи са около 15 лева. За по-големи разстояния е финансово неоправдано за Вас, освен в случаите в които може да се използва Ваш транспорт.

„Вие лично ли ще ни снимате?“

Ако ме изберете за свой фотограф ще Ви снимам лично аз. Вярвам че бихте ме избрали за фотограф за Вашата сватба, бал или кръщене, защото харесвате стилът и работата ми. По тази причина  не бих поел ангажимент, който не мога да изпълня лично. Ако все пак се разболея тежко или се случи нещастие ще направя всичко по силите си за да Ви съдействам за намирането на мой колега, който би се справил успешно при подобни цени.

„Как да резервираме датата на нашата сватба (бал, кръщене, фирмено събитие)?“

Датата на Вашата сватба, бал, кръщене или друго значимо събитие ще запазя за Вас след категорично и недвусмислено желание от Ваша страна да ме натоварите със заснемането на събитието. Важно: Запазвам дата само след среща с клиента (изключение е възможно само ако с клиента се познаваме от предишно събитие). В този момент е необходимо да оставите координати за връзка, включително и телефон. Предварителното запитване не означава резервиране на датата за Вас. След неангажиращ разговор ще пазя датата за Вас в продължение на една седмица (освен ако не сме уговорили друго) през която ако не получа потвърждение на ангажимента ще считам датата за свободна.

„Колко време преди събитието можем да резервираме дата?“, „Колко време преди събитието е разумно да запазим датата?“

Можете да запазите датата на Вашето събитие до 1 година по-рано. Резервирането на дата е възможно само за сватба, абитуриентски бал, кръщене и значими събития. Не резервирам дати за лични фотосесии и рождени дни. Разумно е да запазите датата на Вашата сватба още в началото на подготовката (обикновено 6-9 месеца по-рано). За абитуриентските балове е разумно да резервирате датата още след като я разберете  (обикновено преди края на предходната година. Имайте в предвид, че баловете са съсредоточени в едва 2-3 дни, в които търсенето чувствително надвишава предлагането). За кръщенета и значими събития по-ранното планиране също е добра идея, особено ако става въпрос за сезона от късна пролет до ранна есен.

„Трябва ли да заплатим капаро?“, „Какво капаро трябва да заплатим?“

Не изисквам заплащането на капаро. Не бих искал единственото, което задържа клиента след първоначалната ни среща да е заплатеното капаро.

„Изработвате ли фотокниги?“, „Колко струва изработването на фотокнига?“

Фотокнигата е едно от нещата, които бихме могли да реализираме допълнително. Това е външна услуга за мен (изпращам одобрения дизайн на избраната фирма за изработка). Цената на фотокнигата варира в широки граници и затова е добре да се говори конкретно за всеки отделен случай. Основните неща от които зависи са избраната фирма-изпълнител, формата, броя страници, видът на страниците, видът корица, допълнителни екстри и сложността на дизайна. Фотокнигата ще удължи сроковете за получаване на готовия продукт и ще Ви ангажира допълнително време. Преди изпращането на файловете за печат ще е необходимо да одобрите дизайна. Възможно е да поискате да направите и корекции.

„Колко време съхранявате снимките?“

Сватбените снимки, снимките от абитуриентски балове и кръщенета съхранявам приблизително 3 години след приключване на ангажимента. През първата година съхранявам 2 копия на два различни диска. През останалите 2 години – едно копие. За другите ангажименти този срок е по целесъобразност (ако не се сме договорили изрично не повече от 6 месеца).

„Бихте ли ни дали суровите файлове?“, „Предоставяте ли оригиналните файлове на снимките?“

При изрично желание от Ваша страна, без допълнително заплащане, ще Ви запиша всички файлове, свързани с Вашето събитие на ВАШ НОСИТЕЛ (флашка или външен хард диск). Имайте в предвид, че за файловете от една сватба ще Ви е необходим носител с обем  64 GB или повече (за абитуриентски балове и кръщенета 32 GB са  достатъчни).

 

 

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за борба със СПАМ-а. Научете как се обработват данните за коментарите ви.